Harilik kukerpuu Berberis vulgaris.

Foto puudub.

Kaardus okstega tihe põõsas. H= 2,5 m. Kollased õied kuni 6 cm pikkuses rippuvas õisikus. Kärtspunased, hapud, söödavad marjad kaunistavad põõsast sügisel. Asteldega võrsed teevad põõsa hooldamise tülikaks.

Kasvab Eestis looduslikult. Eriti Põhja- ja Lääne-Eesti loopealsetel. Ta on kõrrerooste vaheperemees, mistõttu teda ei tohi kasvatada viljapõldude ligidal. Haiguse olemasolule viitavad kevaditi lehtede alla ilmuvad oranzhid laigud - seenekolooniad. Tuulega levivad sealt eosed põllule.

Temast saab kujundada üsna läbimatu heki. Kevadised noored lehed kõlbavad salatiks, nad on hapukad nagu jänesekapsalgi. Juurtest valmistatud vesitõmmisega ravitakse sapikive, kuid - ettevaatust! Ravim tuleb tugevatoimeline ja seda saab tarvitada vaid arsti näpunäidetel.

Marjadest mahla valmistamiseks võetakse 5 kg marjade kohta 5 l vett, keedetakse 20 min ja nõrutatakse peale jahtumist läbi tiheda sõela või marli mahl välja. Sõela peal olevat "pudru" ei maksa hõõruda. Pigistamisel satuvad mahlasse seemnetes olevad mõruained. Mahl on säravpunane ja temaga saab värvida kondiitritooteid. Mahla mahendamiseks tuleks teda segada suhkruga ja/või õunamahlaga. Mahla pikaldasel keetmisel koos täiendava suhkru lisamisega (1:1) saadakse suurepärane tarretis.