Tellissaare

Pilt on tehtud veebruari keskel. Sel ajal on Tellissaare õunad ikkagi väga maitsvad. Eriti need ladva omad, punapõsksed.

Taliõun. Kasvatati üles Pilistveres Tellissaare talus Poolast toodud tundmatut sorti õuna seemnetest ca 1930.a..

Üks kõige paremini säilivatest õuntest. Maitselt loetakse keskpäraseks. Suurte ladvaõunte kohta oleks seda küll selgelt patt väita. Õunad on tugevasti vahaga kaetud, ümmargused, keskmise suurusega, 65…95 g. Hõredas võras kasvanud õunad on ilusad kollased ja mitte liiga väikesed, säilivad juunini. Parim maiustamise aeg on jaanuarist-aprillini. Õunad on väga veokindlad. Saab teha head mahla, aga kehva kompotti. Tihedas võras kasvanud väikesed õunad on maitsetud.

Puud on tugevakasvulised ja väga tiheda võraga. Neid tuleb tugevasti hõrendada. Ei ole päris 100% talvekindlad. Vajab soojemat kasvukohta. Kandma hakkab varakult ja rikkalikult. 5-dal aastal on saadud kuni 30 kg õunu puu kohta. Mullastiku suhtes ei ole eriti noriv.

Tellissaarele annavad tolmu "Tartu roosõun", "Antoonovka".

 

 

 

 

´Tellissaare´ kannab igal aastal rikkalikult - suure saagi eelduseks on arvukas õitevägi.